Boek: Het lammetje dat een varken is

Het verhaal
Op een boerderij grazen de schapen in de wei en liggen de varkens in de biggenpoel. Maar één lammetje verstoord de orde door zich anders te gedragen; te rollen in de modder. De dieren vinden dit maar raar en de verwarde boer snapt er ook niks van. Tijdens een bezoekje aan de dierenarts, vraagt deze aan het lammetje om bèèh te zeggen, maar lammetje zegt: “Oink.” Wat nogal logisch is omdat het gezonde diertje een varkentje is, ook al ziet hij er aan de buitenkant als een lammetje uit. 

© 2017 De Eenhoorn, Pim Lammers & Milja Praagman

Wat ik van het boek vind
‘Het lammetje dat een varken is’, van Pim Lammers, is een lief, toegankelijk en vrolijk verhaal over een lammetje die precies weet wat zijn geaardheid is. Het verhaal leest fijn in een duidelijk leesbaar lettertype. Sommige woorden en kenmerkende teksten worden in kapitalen weergegeven. Zo ook: “IK BEN NIET GEK!” roept het lammetje. “Ik ben een varkentje.”

Lammers verwoord op een eenvoudige manier hoe een simpel ‘probleem’ wordt opgelost door logisch na te denken. Vrij van aannames en vooroordelen zorgt de coöperatieve dierenarts in het verhaal ervoor dat het lammetje, die innerlijk een varkentje is, eruit komt te zien als degene die hij daadwerkelijk is. De titel van dit boek is treffend gekozen, omdat het voor het varkentje duidelijk is wat hij ís en niet wat hij wil zijn.

Dit verhaal legt genderdiversiteit goed uit en maakt dat deze bespreekbaar is met jonge kinderen (kleuters). Het is een uitnodiging voor een open gesprek over jezelf zijn, dat iedereen het recht heeft om zich te uiten hoe hij zich voelt en hiervoor ook mag uitkomen. De boodschap blijft hangen. Het is een prentenboek met een boodschap voor jong en oud.

Illustraties
De illustraties, van Milja Praagman, zijn vrolijke tekeningen die net zo helder gekleurd zijn als het verhaal. Ze verwoorden de tekst perfect. Praagman slaagt er in om zowel de dieren als de mensen op een tedere manier neer te zetten waarbij de liefde voelbaar is. Aan het gezicht van de boer zie je dat hij zich zorgen maakt om zijn lammetje maar ook de opluchting dat alles in orde is.

© 2017 De Eenhoorn, Pim Lammers & Milja Praagman

Als je goed kijkt, zie je dat sommige afbeeldingen ook anders gekleurd zijn. Het gras is niet altijd groen maar geel, een aantal bomen zijn blauw en de lucht op de laatste twee pagina’s is roze met aan de horizon regenboog kleuren. Verder zie je op de titelpagina een rups die aan het eind, symbolisch of niet een vlinder is geworden.

Het lammetje dat een varken is, is het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek.  In 2018 werd het boek bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Lammers op 24-jarige leeftijd de jongste winnaar van een Zilveren Griffel. Het boek is tevens vertaald in het Spaans, Galicisch, Baskisch en Japans.

3+
Dit boek is geschikt om voor te lezen voor kinderen vanaf 3 jaar. Al op zeer jonge leeftijd ontdekken kinderen de verschillen tussen jongens en meisjes en de invulling van hun genderrol. Dit prentenboek legt op een niet beladen manier uit wat genderidentiteit is.

Genderdiversiteit
Voor meer informatie over genderdiversiteit kun je een kijkje nemen op www.vereniging-genderdiversiteit.nl

Lessuggestie voor groep 1 en 2
Bibliotheek Den Haag heeft een lesbrief uitgebracht voor kleuters. Deze lesbrief kun je hier downloaden: https://www.edubiebdenhaag.nl/wp-content/uploads/Lesbrief-lammetje.pdf


Titel: Het lammetje dat een varken is
Auteur: Pim Lammers  
Illustrator: Milja Praagman
Bekroond met: Winnaar Zilveren Griffel 2018 voor tot 6 jaar
Uitgever: 2017 © De Eenhoorn
ISBN: 9789462911994
Eerste editie: februari 2017
Bladzijden: 26 ongenummerde pagina’s met gekleurde illustraties
Onderwerp: Anders zijn, Identiteit, Transseksualiteit
Genre: Prentenboek
Doelgroep: Jeugd, 3+
Website van de auteur: pimlammers.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *