Boek: Mama is minister-president

Het verhaal
De moeder van Adam heeft de verkiezingen gewonnen en is minister-president geworden. Tijdens de les op de school van Adam wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen. En nadat de moeder van Adam de verkiezingen wint en minister-president is geworden, mogen de Adam en zijn hele klas tijdens een schoolreisje op bezoek in het Torentje om meer te weten te komen hoe het reilt en zeilt op het binnenhof. Gedurende hun bezoek wordt het internet platgelegd en door alle ophef raken Adam en Kaat de groep kwijt. Verdwaald in de gangen van het Binnenhof gaan ze op onderzoek uit om de dader te ontmaskeren. Kunnen zij het land op tijd redden van de gevolgen van deze desastreuse hacker? …

© 2021 Rose Stories, Ody Neisingh & Marieke Visser

Wat ik van het boek vind
Mama is minister-president, van Ody Neisingh & Marieke Visser, is een grappig, vermakelijk en educatief verhaal over politiek. In dit spannende en toegankelijke verhaal wordt aandacht geschonken aan de procedures die in werking worden gezet als er een landelijk probleem ontstaat; een hacker die het internet plat legt. De vlotte dialogen zorgen dat het verhaal goed leesbaar is en de namen van de personages: minister Flappermuis, minister Kwiebes, mevrouw Bidet, etc. zijn net als het verhaal humoristisch. 

In dit boek leer je o.a. over democratie en komen politieke begrippen als verkiezingen, stemmen, de Tweede kamer, debatteren en demonstreren aan de orde. Op een simpele, ongecompliceerde wijze krijg je ook uitleg hoe een persconferentie met doventolk te werk gaat. Zo vertelt de vrouwelijke minister-president: “We gaan een team samenstellen met de beste mensen: experts en specialisten op het gebied van internet. En we noemen dat het Start Het Internet Team dat per direct aan de slag gaat. En afgekort wordt dat het SHI- eh, nee, we noemen dat het Landelijk Internet Start Team, het LIST. We komen zo snel mogelijk met een plan.”, blz. 39.

Ook wordt er ook verwezen naar actuele problemen als ouders die alsmaar thuis aan het werk zijn en geen tijd hebben voor hun kinderen. Zo zegt de hacker Lara: “En papa en mama zaten alleen maar achter hun laptop of hun telefoon. Altijd aan het werk. Altijd belangrijk.”, blz 64. 

Het is een verhaal die veel invalshoeken biedt om met kinderen te discussiëren over mens, maatschappij en burgerschap; achter in het boek is een handige begrippenlijst, geformuleerd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat, opgenomen. Het is een mooi geheugensteuntje voor jong en oud.

Ody Neisingh en Marieke Visser, geloven in een wereld waarin jongens en meisjes gelijke kansen hebben, waarin geslacht niet bepaalt welke rol je gaat vervullen; op Rosestories.nl vertellen ze dat ze impact willen maken voor een nieuwe generatie door stereotype rolpatronen te doorbreken. Hoe lang zal het nog duren voordat we in Nederland de eerste vrouwelijke minister-president zullen hebben? 

Illustraties
De vrolijke gekleurde illustraties, van Nadia Meezen, zijn een mix van verschillende materialen. De tekeningen zijn grappig en beschrijven de situaties op een leuke wijze. Vooral de prent van de hoofdpersoon die langs verkiezingsposters loopt, Blz. 7, zit vol humoristische details.   

© 2021 Rose Stories, Ody Neisingh & Marieke Visser

8+
‘Mama is minister-president’ is geschikt om zelf te lezen vanaf 8 jaar en voor te lezen vanaf ongeveer 6 jaar, waarbij je op een speelse manier meer leert over democratie. Dit boek is ook geschikt voor moeilijke lezers in de bovenbouw en zal zeker in de smaak vallen vanwege alle grapjes.
Verder bevat het boek een gesprekskaart; een middel om met kinderen in gesprek te gaan over verkiezingen en democratie. Leuk en leerzaam boek voor thuis en in de klas.

Lesidee voor groep 7/8
Op kinderverkiezingen.nl kun je het hele jaar door verkiezingen organiseren op school. Verder kun je er ook terecht voor lesmateriaal, filmpjes en quizzen. Wil je verkiezingen organiseren op je school? Klik dan hier voor de handleiding voor leerkrachten.    https://kinderverkiezingen.nl/wp-content/uploads/2019/03/PO20handleiding20leerkracht20organiseer20je20eigen20verkiezingen.pdf


ProDemos voor scholen
Wil je met je klas naar Politiek Den Haag of naar het gemeentehuis? Of een les geven over de lokale democratie of juist over Europa? Op ProDemos.nl/voor-scholen kun je terecht voor lesprogramma’s voor basisscholen, praktijkonderwijs, speciaal onderwijs en voorgezet onderwijs. Klik hier voor de keuzehulp voor docenten. https://tools.prodemos.nl/keuzehulp/?c=1

Titel: Mama is minister-president
Auteur: Ody Neisingh en Marieke Visser
Illustrator: Nadia Meezen
Uitgever: 2021 © Rose Stories
ISBN: 9789083063669
Eerste editie: februari 2021  
Bladzijden: 79 met gekleurde illustraties
Onderwerp: Politiek, hacken, emancipatie, schoolleven
Genre: Detectiveroman, fictie
Doelgroep: Jeugd, 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *