Boek: Alfabet

Wat ik van het boek vind
Alfabet, van Charlotte Dematons, is een groot formaat prentenboek, wat zorgt voor uren kijkplezier voor jong en oud. Dit boek bestaat volledig uit vrolijke, gekleurde, illustraties, die zonder tekst toch ontzettend veel vertellen. Op de 26 kijkplaten zijn getekende afbeeldingen in acryl, krijt en inkt van o.a. mensen, dieren, planten, landschappen, kleuren en voertuigen te zien. Spelenderwijs kun je al zoekend letters, (werk)woorden en voorwerpen ontdekken. Elke letter van het alfabet is vertegenwoordigd op een dubbele pagina en elke keer weer zie je in de honderden illustraties nieuwe details.

© 2020 Hoogland & van Klaveren, Charlotte Dematons

Dematons, de veelgeprezen en bekroonde illustratrice, heeft 3 jaar lang aan het boek  gewerkt en dat is te zien. Het is een waar kunstwerk. Ze heeft zich uitgeleefd met de K-plaat, waarin ze 362 woorden verwerkte. Daarentegen zijn een aantal pagina’s opvallend leeg, omdat de beginletters van sommige woorden weinig voorkomen; op de X-plaat bijvoorbeeld, zijn maar drie illustraties te vinden. 

Op alfabetboek.nl kun je de bijbehorende woordenlijst, met alle uitgebeelde woorden die bij de 26 letters horen, terugvinden. Als je klikt op het oor-symbooltje naast het woord, dan kun je het woord ook horen. Naast de woordenlijst kun je met een app de woorden laten verschijnen die bij elke illustratie hoort. Door deze extra’s is het boek uniek in zijn soort.

© 2020 Hoogland & van Klaveren, Charlotte Dematons

Dit fantasievolle boek, heeft duidelijk een humoristische ondertoon. Zo rijdt er een ambulance op een achtbaan, is een bever aan het breien, rent er een uil naar een urinoir en eet een ijshockey ijsbeer een ijsje (zie boven, een printscreen uit de App).

De zwart-wit gestreepte letterdief, het poppetje met boevenkleding die op de kaft is afgebeeld, kun je als rode draad in het verhaal op iedere kijkplaat terugvinden. In zijn rode rugtas stopt hij de gestolen letters die hij op de laatste pagina’s van het boek heeft opgehangen aan een waslijn. 

4+
Dit boek hoort thuis in iedere boekenkast en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Leuk en leerzaam om thuis te hebben en onmisbaar op scholen. Maar zelfs mijn 9 jaar oudste kind vraagt nog regelmatig of ik kan helpen zoeken met woorden.

Bij dit boek kun je hele verhalen bedenken en werk je aan uitbreiding van je woordenschat. De Xantus’ valk bijvoorbeeld, een vogel uit de Alcidae familie, was voor mij nog onbekend. En misschien …, kun  je zelf nog woorden bedenken die niet kunt vinden in de illustraties.

Titel: Alfabet
Auteur/ iIllustrator: Charlotte Dematons
Prijswinnaar: Sardes-Leespluim
Uitgever: 2020 © Hoogland & van Klaveren
ISBN: 9789089673275
Eerste editie: juni 2020
Bladzijden: 64 ongenummerde pagina’s met gekleurde illustraties
Onderwerp: ABC-boek, aanwijsboek, zoekboek
Genre: Tekstloze prentenboek
Doelgroep: Jeugd, 4+
Website van de auteur: charlottedematons.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *