Boek: Bob Popcorn

Het verhaal
Het verhaal begint in Amerika waar een boer zijn maisplanten behandeld met een verboden ‘Mega Groei’ vloeistof. Hierdoor worden de planten enorm groot, maar de maiskorrels ploffen niet meer tot popcorn. De boer verkoopt zijn mislukte maiskorrels alsnog en deze worden geëxporteerd naar Nederland.
In Nederland is Ellis dol op popcorn waar ze elke dag mais poft in de magnetron. Maar op een dag poft één maiskorrel niet en ondanks dat ze weet dat je een korrel nooit twee keer in de magnetron kan poffen, doet ze dit toch. De maiskorrel zwelt op ter grote van een kiwi en transformeert zich tot een maiskorrelmannetje met genaamd Bob. Bob heeft altijd honger, is nogal humeurig en veranderd na iedere driftbui (en dat zijn er veel) in een grote witte boze popcorn. En als Ellis vaak in de problemen komt door Bob is ze hem liever kwijt dan rijk. Of misschien toch niet?

© 2016 Querido, Maranke Rinck & Martijn van der Linden

Wat ik van het boek vind
Bob Popcorn, van Maranke Rinck, is een vermakelijk verhaal over een popcornmannetje die Ellis keer op keer in een lastig parket brengt. De schrijfstijl is simpel, de zinnen en de hoofdstukken zijn kort en bondig en het verhaal bevat veel illustraties en stripelementen; een graphic novel voor de jongste lezers.
De afwisseling van tekst en strips zorgt ervoor dat de jonge lezer tot het eind geboeid blijft. Het is wel belangrijk dat je zowel het verhaal en de ‘strips’ op volgorde leest, anders raak je de draad van het verhaal snel kwijt.
Het verhaal is duidelijk van deze tijd. Zo heeft Ellis twee vaders, stuurt ze een email naar Amerika en op haar school willen ze dat kinderen er een gezonde eetstijl op nahouden. Dus geen popcorn als traktatie, waarop Ellis zegt: “Maar popcorn is mais. Hartstikke gezond!”, blz. 79.
Dit boek met gevatte herkenbare situaties is vrolijk en een aanwinst voor de beginnende lezer.

(Tip: het boek is extra lekker te lezen met een bak popcorn erbij)

Illustraties
De illustraties, van Martijn van der Linden, zijn krachtige potloodtekeningen in grijstoon, met een mix van paginagrote en kleinere illustraties. De tekeningen bevatten veel details en passen goed bij het verhaal. Bob Popcorn is weergeven zoals de auteur hem beschrijft: een Amerikaanse maiskorrel met een cowboyhoedje. De vele ballonteksten zorgen voor stripachtige verhalen die (voor een deel)  onderdeel van het verhaal zijn.

© 2016 Querido, Maranke Rinck & Martijn van der Linden

6+
‘Bob Popcorn’ is een boek uit de serie ‘Tijgerlezen’ en zeker een aanrader voor beginnende lezers (6 tot 8 jaar), waar leesplezier voorop staat. Het boek is geschikt voor lezers in groep 4, maar ook voor goede lezers uit groep 3. Oudere kinderen tot 8 jaar kunnen ook nog veel plezier beleven met het lezen hiervan, maar is misschien wat eenvoudig voor de goede lezer. Verder, kunnen ouders het boek uiteraard ook voorlezen, daar het verhaal inhoudelijk sterk genoeg is.

Luisterboek
Het boek kun je ook via de OBA lenen als luisterboek. De stripelementen worden ook voorgelezen. Ideaal voor op vakantie.

Serie
Bob Popcorn is het eerste deel van een drieluik. Deel 2: De popcorn spion is overal beschikbaar.
Het derde deel: Popcorn in Amerika is in de maak en wordt eind deze zomer uitgebracht.

Lesbrief
Bij het eerste deel van deze serie heeft de uitgever Querido een lesbrief gemaakt voor groep 3 en 4. Deze kun je hier downloaden: https://naarschoolmetquerido.nl/wp-content/uploads/2019/09/TIJGERLEZEN-POPCORN_3.pdf
Zie ook onderstaand voorbeeld:

© 2019 naarschoolmetquerido.nl, Tijgerlezen, Bob Popcorn

Website
Op de website kun je terecht voor een kleurplaat, knutseltips, spelletjes en nog veel meer: bobpopcorn.nl

Titel: Bob Popcorn
Auteur: Maranke Rinck
Illustrator: Martijn van der Linden
Genomineerd voor: Prijs van de Nederlands Kinderjury
Uitgever: 2016 © Querido
ISBN: 9789045122809
Eerste editie: september 2019
Bladzijden: 154 genummerde pagina’s met zwart-wit illustraties
Onderwerp: Fantasiewezens, Popcorn
Genre: Sprookjes, fictie
Doelgroep: Jeugd, 6+
Serie: eerste van een trilogie
Website: bobpopcorn.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *