Boek: Timo en de Oppasninja

Het verhaal
Timo’s moeder is stewardess en als ze van huis is om te werken, is zijn oma de oppas. Maar wanneer oma haar knie breekt, na een val van een trapje, heeft het gezin een probleem. Bij wie kan Timo terecht in de schoolvakantie? Oma komt op het idee om een au pair in te huren en via Au Pair International is er per direct een Japanse jongen, die heel goed Nederlands spreekt, beschikbaar. Yushi, is geen gewone oppas maar een … oppasninja. Het is de start van een leuk avonturenboek, vol ongewone toestanden en voorvallen.

© 2016 Gottmer, Lisa Boersen & Edwin Rhemrev, blz. 35

Wat ik van het boek vind
Timo en de oppasninja, van Lisa Boersen, is een humoristisch, fantasierijk verhaal. Een au pair als oppas kan al best spannend zijn, maar als er ninja op je stoep staat met een tas vol wapens, dan weet je dat dit voor de nodige hilariteit gaat zorgen.

De verhalen zijn eenvoudig geschreven, in korte hoofdstukken waardoor het vlot leesbaar is.
Het boek beschrijft bizarre situaties en droge humor met fantasierijke dialogen die tot de verbeelding spreken, maar ook spannende momenten en een onderhoudende verhaallijn.

De personages zijn geloofwaardig en innemend, die elkaars gewoonten moeten erkennen en aanvaarden. Zo wil de ninja uit het koninkrijk Ishimoko,Nederland en zijn bewoners leren kennen. Hij wil zich aanpassen om minder op te vallen tussen de mensenmassa, want zo zegt hij: “Anders weet ik niet hoe de mensen in dit land echt doen. Dan weet ik alleen maar hoe zij doen als zij een ninja zien.”, blz. 62.

Lisa Boersma weet de verwondering over de verschillen in cultuur op een grappige manier vast te leggen: “Vieren jullie echt dat je ouder wordt?” had Yushi verbaasd gevraagd. “Ouder worden gaat toch vanzelf? Vieren jullie dan ook dat je ademt? Of hoelang je al kunt lopen?”, blz. 58. In zijn dagelijkse handelingen maakt de oppas gebruik van ninja-trucjes zoals het smeren van boterhammen met een zwaard en het snijden van een appel in kleine partjes, terwijl deze nog steeds in de lucht was.

© 2016 Gottmer, Lisa Boersen & Edwin Rhemrev, blz. 48

Het is begrijpelijk dat Timo dit allemaal geweldig vindt en dat hij wil leren om ninja te worden, daarom gaat in training bij Yushi. De training duurt langer en is zwaarder dan verwacht, omdat hij eerst moet leren om geduld te trainen voordat hij überhaupt met wapens mag omgaan.

Illustraties
De illustraties, van Edwin Rhemrev, zijn levendig en speels en sluiten goed aan bij het verhaal, bij de bijzondere oppas. De kaft is kleurrijk en in het boek zijn de zwart/wit illustraties mooie verfijnde pentekeningen die ingekleurd zijn met verschillende grijstinten.

Edwin Rhemrev is illustrator van kinderboeken en daarnaast ontwerper van animatiefilms. Op zijn website: rhemrev.com, deelt hij schetswerk en filmpjes. Je kunt hier ook kijken hoe hij te werk gaat.

Bekijk hier de timelaps van zijn omslagtekening van Timo en de Oppasninja:

8+
Het boek is geschikt voor lezers vanaf 8 jaar. Voorlezen kan al vanaf 6 jaar.

Serie
Timo en de oppasninja (2016) is het eerste deel van een serie. Reeds verschenen verhalen: Timo en de Oppasninja krijgen koninklijk bezoek (2017) en Timo en de Oppasninja gaan nog even op vakantie (2018).

Lesbrieven
Bij elk van de boeken uit de serie Timo en de Oppasninja zijn lesbrieven gemaakt voor leerkrachten. Deze kun je hier downloaden: lisaboersen.nl/lesbrieven/

Titel: Timo en de Oppasninja
Auteur: Lisa Boersen
Illustrator: Edwin Rhemrev
Uitgever: 2016 © Gottmer
ISBN: 9789025761554
Eerste editie: Juni 2016
Bladzijden: 172 met zwart-wit illustraties
Onderwerp: Ninja’s, oppas
Genre: Actie- en avonturenverhalen, fictie
Doelgroep: Jeugd, 8+
Serie: eerste van een drieluik
Website van de auteur: lisaboersen.nl
Website van de illustrator: rhemrev.com

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *