Boek: De jongen die draken kweekte

Het verhaal
Tomas ontdekt in de tuin van zijn opa een rare boom. Hij neemt een vrucht mee naar huis en diezelfde avond begint het fruit te gloeien en te rammelen. Met een krachtige plop barst het open en er komt een draakje uit. Tomas zegt tegen niemand dat hij een draakje heeft, maar het houden van zo’n beestje is best lastig. Vooral de licht ontvlambare poep en de kleine vlammen zijn een uitdaging. Fikkie, het draakje, als huisdier hebben is ‘cool’ maar waar hou je hem verborgen?

Tomas besluit toch zijn geheim te delen met zijn beste vrienden: Ted, Kai en Kat. En dan ziet hij dat aan de drakenfruitboom steeds meer vruchten groeien. Daarom vraagt Tomas of ze met z’n vieren bij zijn opa mogen kamperen in de tuin, in de nacht dat ze hopen dat er meer draken uit zullen komen.

Wat ik van het boek vind
De jongen die draken kweekte, van Andy Shepherd, is grappig en zit bordenvol fantasie. Elk kind dat geïnteresseerd is in draken, zal dit boek in één keer uit willen lezen. De inleiding zet meteen de toon voor de rest van het verhaal, vanwege de hoeveelheid aan droge Engels humor. Zo zegt Tomas: “We kweken draken. En ik kan je één ding vertellen: dat is een hoop meer gedoe dan komkommers.” (blz. 1).

Over het gloeiende drakenfruit zegt Tomas: “Eerlijk gezegd verwachtte ik dit soort gedrag niet van fruit. Ik bedoel maar: bananen en mango’s doen zoiets niet. Zelfs met een kiwi weet je waar je aan toe bent. Maar dit? Dit was raar.” (blz. 24)

De tekst is geschreven in duidelijke, begrijpelijke, spreektaal. Deze beeldende en aansprekende manier van vertellen vergroot de betrokkenheid; Tomas verteld namelijk wat hij meemaakt. De genummerde hoofdstukken zijn niet al te lang, met afwisselende chaotische gebeurtenissen. Ze eindigen veelal met een cliffhanger, die er weer voor zorgen dat je niet wilt stoppen met lezen.

Naast de vele grappen word je ook een paar keer direct aangesproken: “Na school gingen we naar mijn kamer om over een rups te praten – haha, grapje! – ik wilde even kijken of je nog wel oplette. Natuurlijk praatten we over draken.” (blz. 152)

Illustraties
De illustraties, van Sara Ogilvie, zijn zeker vermeldenswaardig. De kaft is aantrekkelijk, kleurrijk en sommige illustraties glanzen. Het blinkt uit met zijn mooie tekeningen en stekelige lettertype. In het boek worden de verhalen ondersteunend met zwart/wit illustraties, die er voor zorgen dat het verhaal nog meer tot leven komt. Her en der zie je scherpe klauwen krassen en klodders drakenpoep en bij de verschroeide hoofdstukkoppen en gerafelde pagina’s komt nog net geen verbrand luchtje vanaf.

Afbeeldingen: https://www.lemniscaat.nl/wp-content/uploads/2020/07/Draken-magazine-digitaal.pdf

©2018 Lemniscaat, Andy Shepherd & Sara Ogilvie, Blz.1

8+
De jongen die draken kweekte is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf 8 jaar. Voorlezen kan al vanaf 6 jaar. Vanwege de korte hoofdstukken is dit boek ook zeer geschikt om voor te lezen in de klas.

Serie
Ben je nieuwsgierig naar andere verhalen van Tomas en zijn Fikkie? De jongen die draken kweekte is het eerste deel in een serie van vijf boeken. In het Nederlands zijn inmiddels 4 boeken vertaald. Deel 2: De jongen die met draken leefde, deel 3: De jongen die met draken vloog, deel 4: De jongen die van draken droomde.  Deel 5 is nog niet vertaald in het Nederlands.

Lessuggestie voor groep 5
Uitgeverij Lemniscaat heeft een lesbrief uitgebracht met verschillende opdrachten die bedoeld zijn voor leerlingen vanaf groep 5 in het basisonderwijs. Deze lesbrief kun je hier downloaden https://www.lemniscaat.nl/files/ls9789047710684.pdf

Doldwaas drakenmagazine met doe opdrachten
Naast lessuggesties heeft Uitgeverij Lemniscaat ook een drakenmagazine uitgebracht.
Wil je meer weten over de makers van de boeken, of leren hoe je je eigen draak kunt kweken? Bekijk dan hier het Doldwaze Drakenmagazine (PDF, automatische download).

Titel: De jongen die draken kweekte
Auteur: Andy Shepherd
Illustrator: Sara Ogilvie
Vertaler: Jesse Goossens
Uitgever: 2018 © Lemniscaat
ISBN: 9789047710684
Eerste editie: mei 2018
Originele titel: The Boy Who Grew Dragons
Bladzijden: 211 pagina’s met zwart-wit illustraties
Onderwerp: Draken
Genre: Avonturenroman, sprookjes, fictie
Doelgroep: Jeugd, 8+
Serie: Eerste boek van een serie van vier (vijfde op komst)
Website van de auteur: andyshepherdwriter.co.uk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *