Boek: IJshart

IJshart is een spannend verhaal met onvergetelijke personages in een ijskoude wereld vol monsters die op de loer liggen onder de Sneeuwzee. Verwacht grote dingen…

Het verhaal
Ash woont in een kleine nederzetting bij de Firanten, in het noordelijkste deel van de Sneeuwzee. Een vlakte met ijs, weinig daglicht en een gebied vol monsters, waar hij jarengeleden achterlaten is door zijn ouders. 

Zingen is in het dorp ten strengste verboden. Maar op een dag overtreedt hij deze regel om de inwoners van het dorp en de bemanning van een handelsslee te redden van de monsters die de sneeuwvlaktes onveilig maken. Samen met zijn onvrijwillige hoeder, een chagrijnige Yeti, wordt hij daarom uit het dorp verbannen. 

De jonge Liedwever besluit te vertrekken uit de vestiging en aan te monsteren op de handelsslee het IJshart. De Baanbrekers, de bemanning van het IJshart, kunnen goed gebruik maken van zijn magische Liedweef krachten als bescherming. Wie weet kunnen zij hem helpen om zijn ouders terug te vinden met behulp van het slaapliedje dat zich steeds afspeelt in zijn hoofd.

© Jamie Littler, IJshart, p. 60-61

Wat ik van het boek vind
IJshart, van Jamie Littler, is een spannend avontuur. Een tot de verbeelding sprekende fantasiewereld vol monsters en briljante mysterieuze personages die in het boek uitvoerig beschreven waardoor je ze goed leert kennen. Je kunt je goed met Ash identificeren, die behoorlijk met zichzelf in de knoop zit, omdat zijn gevoelens goed worden verwoord en waarbij de auteur het Liedweven op een expressieve manier beschrijft.

De auteur heeft een sprekende, pakkende fantasierijke schrijfstijl. Het is prettig te lezen waarbij je zintuigen geprikkeld worden, omdat de momenten goed en overvloedig worden beschreven. Mede door deze pakkende schrijfstijl wilde ik deze winterwereld verkennen en samen met Ash zijn zoektocht naar zichzelf en zijn ouders in een onbekende wereld met onwerkelijke gebeurtenissen meemaken. Vanaf begin af aan werd ik gegrepen door het verhaal en waande ik mij op de Baanbreker-slee met zijn dappere bemanningsleden die leven onder moeilijke omstandigheden. Het enige wat ik miste was een kaart/plattegrond die ter oriëntatie zou dienen om een beter te krijgen van afstanden en locaties in het verhaal.

Het verhaal heeft de nodige wendingen. Kan Ash iedereen wel vertrouwen? Kiest hij voor de juiste kant of gaat hij voor de kwaaddoeners? De kern van het verhaal gaat namelijk over moed, vriendschap en loyaliteit.

© Jamie Littler, IJshart, p. 210-211

Illustraties
De rijkelijk aanwezige zwart-wit illustraties, door de auteur zelf gemaakt, versterken de beelden die geschetst worden in het verhaal en passen uitmuntend bij de fantasie sfeer. De illustraties van het dorp, de monstergevechten, de bemanning, het IJshart en de landschappen variëren van kleine versieringen om de tekst heen tot pagina-vullende afbeeldingen. Jamie Littler studeerde aan de kunstacademie van Bournemouth en is naast auteur tevens illustrator, gespecialiseerd in kinderboeken en strips.

10+
IJshart is geschikt voor avontuurlijke lezers, vanaf 10 jaar, die vooral houden van lezen daar het boek 447 bladzijden telt. Zelf heb ik het boek voorgelezen aan mijn 8-jarige kind.

Serie
IJshart is het eerste deel van een trilogie en het verhaal vormt een afgerond geheel maar heeft een open einde die de deuren wagenwijd openzet voor een vervolg. Het tweede deel: ‘De ontspanning uit Aurora’, is sinds deze maand (februari 2021) in het Nederlands verkrijgbaar. 

Titel: IJshart
Auteur: Jamie Littler
Illustrator: Jamie Littler
Vertaler: Carolien Metaal
Uitgever: 2019 © Luitingh- Sijthoff
ISBN: 9789024581887
Eerste editie: November 2019
Originele titel: Frostheart 
Bladzijden: 446 met zwart-wit illustraties
Onderwerp: Sprookjesfiguren, anders zijn, zoektochten, magie
Genre: Avonturenroman, sprookjes, fictie
Doelgroep: Jeugd, 10+
Serie: Eerste van een trilogie
Website van de auteur: jamielittler.co.uk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *